UN ”IARTĂ-MĂ” CU EFECT GARANTAT

author avatar

Prologue

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Despre Mine

UN ”IARTĂ-MĂ” CU EFECT GARANTAT

Cumva..

   …tu și soțul tău aveți aceleași certuri din nou și din nou?

  …simți că nu există nicio rezolvare pentru problemele voastre?

 …simți că soțul tău își cere iertare, dar cuvintele lui nu par deloc a fi autentice?

   …ai un soț care dă vina pe tine pentru toate problemele din căsnicia voastră?

   …simți că soțul tău nu reușește să iți înțeleagă suferința?

Dacă ai răspuns cu DA la cel puțin una dintre întrebările de mai sus… înseamnă că e momentul să pui STOP pentru că ai ceva de rezolvat. Nu mai fugi de adevăr și hai să-l înfruntăm cu curaj, pentru că doar așa putem repara o căsnicie.

Hai să iți povestesc puțin despre căsnicia mea.

Primii 3 ani de căsătorie au fost foarte intenși. Pentru că nu reușeam să ne asumăm niciodată cu adevărat propriile greșeli. Eram amândoi prea mândri, adesea ne lăsam conduși doar de ego și niciunul nu știa pe atunci cum să își accesesze înțelepciunea pentru a trata o situație cu maturitate. Nu făceam decât să dăm vina unul pe celălalt… Era o luptă continuă între ego-uri… Parcă eram la un concurs… Ne transformasem căsnicia într-un câmp de luptă și câștiga acela care țipa mai tare, care se impunea mai dur… Noi devenisem cuplul acela care se certa tot timpul din aceleași motive și devenea din ce în ce mai frustrant.

Niciunul nu-și asuma responsabilitatea pentru punctul în care ajunsese căsnicia noastră și acest lucru ne degrada relația tot mai mult. Părea că găsisem drumul spre “eșec”… Parcă eram un exemplu pentru “Așa nu!

Într-o zi am pus STOP, pentru că obosisem cu adevărat… Devenise un chin această relație și mi-am zis: “Azi rup răul de la rădăcină. Fie ne despărțim, fie o să fac tot ce îmi stă în putință pentru a repara ce se mai poate.” Bineînțeles că am ales să mai dau o șansă relației și acela a fost momentul când ceva s-a întâmplat în mintea mea, în sufletul meu, în interiorul meu. Ceva ce m-a făcut să mă resetez. Am lăsat toate armele jos și am ales să o iau de la 0.

Iertarea a fost primul pas. M-am iertat pe mine însami, că nu sunt perfectă și pentru tot ceea ce distrusesem în anii aceștia… A fost parca pentru prima dată când am putut să îmi recunosc greșelile… Și apoi l-am iertat și pe el. N-am vrut nicio clipă să mă mai focusez pe ceea ce făcuse greșit.

Odată ce am fost capabili să recunoaștem că greșim, am căutat și modul potrivit de a ne cere iertare. Când am început să “vorbim aceeași limbă”, întreaga dinamică a relației s-a schimbat. Am devenit mult mai înțelegători, mult mai empatici, iar certurile sunt din ce în ce mai puține.

Aceasta problema se regăsește în tot mai multe relații și dat fiind faptul că și eu am trecut pe acolo, mi-am dedicat mulți ani de studiu acestui subiect. Am făcut din această situație un experiment și astăzi vreau să iți ofer câteva răspunsuri.

Voi alege un exemplu și vom merge pe acest fir pentru a înțelege mai usor CUM trebuie să ne cerem IERTARE și de ce este necesar să apelam la IERTARE.

Hai să ne imaginăm situația când soțul întârzie la cina și uită să ne anunțe în acest sens.

4 PAȘI PENTRU A IȚI CERE IERTARE AȘA CUM TREBUIE

Pasul 1: Îmi pare rău pentru… (acțiune+sentimente) .

Este important să îi spui partenerului tău că te-ai supărat sau că te-a deranjat ceva din comportamentul lui și să nu îl lași pe el să ghicească de ce ai o stare proastă. A sta bosumflată nu este o soluție. Spune-i deliberat cum te-ai simțit în momentul în care l-ai așteptat 2 ore să apară la o cina pentru care te-ai pregătit toată după-amiaza. Ai curaj să îi spui că te-ai simțit nerespectată, ignorată, ai curaj să îi spui cu ce sentimente te confrunți.

Apoi, tu cel care cauți reconciliere, învață să iți ceri iertare pentru acțiune (că ai întârziat) + sentimente (că ai făcut-o să se simță neglijata). Scuzele trebuie să vină din inimă și să ajungă la inima celuilalt.

De exemplu:“Îmi pare rău că nu te-am sunat să te anunț că voi întârzia și te-am făcut să te simți nerespectată și ignorata.”

Pasul 2: Recunosc că am greșit!

Daca te lupți cu mândria, aceste cuvinte sunt foarte greu de rostit. De ce? Pentru că acest lucru înseamnă să iți asumi întreagă vină pentru SENTIMENTELE pe care le-ai creat partenerului tău

În momentul în care le-ai rostit, ți-ai asumat responsabilitatea pentru că ți-ai rănit partenerul și acest lucru va fi apreciat.

De exemplu: “Am greșit pentru că te-am făcut să te simți ignorată.”

Pasul 3: Ce aș putea să fac ca să repar acest lucru?

Acesta este momentul în care veți lucra împreună ca o echipă și veți căuta idei care să vă ajute să îmbunătățiți situația. Aceasta este o oportunitate să încercați ceva nou, să verificați după o săptămână sau două cum au evoluat lucrurile și să rearanjați puțin lucrurile.

De exemplu:“Ce pot face ca să repar acest lucru?”

“Aș aprecia foarte mult dacă m-ai suna sau mi-ai scrie un mesaj daca știi că vei întârzia. Poți să faci lucrul asta data viitoare?”

Pasul 4: Mă vei ierta?

De ce este atât de dificil să iți ierți partenerul, chiar daca știm cu toții că asta trebuie să facem? În acest pas, îi ceri partenerului tău să te ierte pentru durerea pe care i-ai cauzat-o. Indiferent daca l-ai rănit mai mult sau mai puțin, vrei să te asiguri că partenerul tău știe că regreți ce ai făcut și că iți dorești să te ierte pentru acest lucru.

Lasa Un Comentariu

avatar
distribuiri