CUM MI-AM SALVAT CASNICIA

author avatar

Prologue

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Despre Mine

CUM MI-AM SALVAT CASNICIA

Deși abia mă căsătorisem cu bărbatul pe care îl iubeam, ceva din mine mă nemulțumea, mă neliniștea și asta pentru că simțeam că relația mea cu el nu mai era „ca la început”. Ca la început începusem să nu mai fiu nici eu. Am înlocuit trepatat bunătatea cu răutatea, pasiunea cu respingerea, înțelegerea cu judecata iar iubirea, cu un sentiment mai intens decât repulsia, poate cu ura. Stăteam lângă el, și pe măsura ce îl priveam realizam că totul s-a schimbat, s-a metamorfozat iar el a devenit o altă persoană.

Pentru mine, nimic nu mai era „ca inainte”, nici vorbele lui nu mai erau la fel, mângăierile, sau glumele lui pe care înainte le devoram, și le continuam ca un joc de puzzle. Serile noastre care obișnuiau să fie unele pasionale au devenit unele unde gândurile, neliniștea și frica că totul de fapt este o minciună, și că mariajul meu se va termina printr-o despărțire, erau tot mai prezente.

„De ce mi se întâmplă asta?”

Acestei întrebări i-am găsit răspunsul abia după ce mi-am dat seama că am două variante pentru a depăși această provocare a relației mele de căsătorie. Prima era să mă despart de omul pe care îl iubesc, și astfel să îl pedepsesc pentru toate relele făcute, și a doua, era să caut să rezolv această problemă. Să aleg să mă răzbun sau să găsesc soluții? Soluția nu era în exterior, nu era nici la prietenele mele, nici la EL, ci rezolvarea era la mine, și se chema IERTARE. 

„Lumina de la capătul tunelului, era IERTAREA”

Provocarea acestei relații a fost aceea să învăț ce este IERTAREA. Am știut că nu despărțirea este soluția ci vindecarea mea prin IERTARE. Ea era să ne aducă înzecit ceea ce pierdusem treptat. Cu acest gând am început procesul de iertare a soțului meu.

Timpul meu, devenise doar al meu, și deși sună CIUDAT, chiar așa a fost! Orele târzii care m-au prins în fotoliu citind cărți despre cunoașterea de sine, vizitele la terapiile individuale și de grup, munca constantă cu mine, m-au învățat ce înseamnă să devin un OM SĂNĂTOS EMOȚIONAL. Așa am învățat să alerg IERTAREA și nu RĂZBUNAREA, ÎNȚELEGEREA și nu JUDECATA sau INDIGNAREA.

„Nu te-ai săturat să te învinovătească pentru toate relele? Tu nu vezi că nu îți mai oferă atenție? Ce este în capul tău?”

Oamenii de lângă mine nu mă înțelegeau și îmi spuneau adesea că decizia mea de a încerca să repar ceea ce a fost odată frumos, îmi va aduce mai multă dezamăgire. Chiar și așa, am preferat să aleg IERTAREA și nu RĂZBUNAREA. Am ALES să nu mă răzbun și să nu renunț la IUBIREA care simțeam că mai există între mine și soțul meu, deși pentru unii cunoscuți această decizie a fost considerată drept semn de slăbiciune. De multe ori suntem puși în situația de a alege și de cele mai multe  ori alegem să răsplătim o faptă „cu aceeași monedă” pentru a nu părea slabi, neputincioși sau FRAIERI. Dar IERTAREA soțului meu mi-a oferit eliberare, împlinire, mulțumire și înțelegere. Oare ce mi-ar fi oferit RĂZBUNAREA? Poate și mai multă suferință, durere, frustrare și neîmplnire?!. Prin faptul că am ales sa IERT, am ales să mă eliberezde suferință iar lucrul acesta m-a ajutat să îmi salvez căsnicia!

IERTAREA este în primul rând despre TINE, și nu despre celălalt! Ea presupune renunțarea la TRECUT și împăcarea TA, cu deciziile, faptele și convingerile tale! Alegerea de a ierta este eliberatoare și înălțătoare. Este o formă de împlinire care nu are sursă exterioară, și pe care doar tu poti să o materializezi.

Așa cum am spus, acest proces al iertării nu a fost unul simplu care s-a rezumat la un răspuns de genul „te iert”. Dacă ar fi fost așa, iertarea era doar una de suprafață, una care lua forma deznădejdii, frustrării, dezamăgirii, cu prima ocazie când el, soțul meu continua să facă aceeași „greșeală”. IERTAREA despre care vorbesc, nu este o magie care se întâmplă într-o secundă, ci necesită TIMP, și mai ales o conștientizare din partea noastră a acestui PROCES. Da, iertarea este un proces, care trebuie urmat pas cu pas și care ne solicită și ne provoacă continuu.

Pentru că știu cât de încurcată m-am simțit atunci când cei de lângă mine îmi spuneau să renunț iar eu insistam să lupt pentru căsnicia mea, am decis să îți împărtășesc câteva dintre metodele care pe mine m-au ajutat să reușesc să îmi salvez relația. Poate va funcționa și în cazul tău!

De cele mai multe ori există acest blocaj al iertării între soți, care deși au sentimente de iubire unul față de celălalt, din orgoliu, poate din nepăsare amână IERTAREA, o ignoră, sau poate nici nu o iau în calcul. De aceea întrebările următoare sunt binevenite pentru că îți vor da o direcție și un impuls să vezi IERTAREA ca pe o SOLUȚIE pentru impasul în care te afli în căsnicie:

  • Dacă trebuie să te gândești la o persoană care te-a rănit foarte tare, care ar fi aceea? Cum ai descrie sentimentul pe care ți-l dă acest gând?;
  • Ai refuzat vreodată să ierți pe cineva care te-a rănit? Dacă da, acest lucru ți-a adus eliberare sau din contra te ține și acum blocat/ă în suferință?;
  • Ai avut vreun moment în viața ta când ai rănit conștient pe cineva drag ție? Ți s-a oferit ocazia să îți ceri iertare? Dacă da, cum te-ai simțit după?;
  • Crezi că există în viață lucruri care sunt de NEIERTAT? Dacă da, care ar fi acelea? Explică.;
  • De ce anume ai vrea să fii iertat în acest moment? Care este lucrul pentru care ți-ai cere iertare?;
  • Numește o persoană care pentru tine reprezintă un exemplu de iertare. Poate să fie, sau nu, o persoană apropiată ție. Poți apela și la exemple din istorie. Explică de ce o consideri astfel.;
  • Dacă refuzi să nu ierți o persoană, care crezi că va fi rezultatul? Ce așteptări ai de la asta? Fii sincer cu tine, și spune exact ce gândești.; 
  • (Pentru părinți)  Care ar putea fi un exemplu de iertare demn de urmat, și de dat copiilor tăi?.

GANDURI FINALE:

Chiar dacă a fost un proces care a presupus timp, dar mai ales energie și dorință constantă de mă salva pe mine dar și de a-mi salva relația, a meritat! Și spun asta pentru că deși nu știam către ce va duce această transformare, mi-a oferit cea mai mare eliberare și împlinire. Iertarea m-a învățat să înlocuiesc sentimente ca ura, frustrarea, dezamăgirea CU sentimente de iubire și mulțumire.

Această putere purificatoare a IERTĂRII m-a făcut să îmi doresc să îmi ajut soțul și să nu îl judec pentru că se comporta urât cu mine. În acele momente nu l-am îndepărtat/alungat ci l-am înțeles, pentru că știam că este într-un punct nesănătos, acolo unde fusesem și eu cu puțin timp în urmă.

Am înțeles că deși nu i-am putut controla comportamentul, acțiunile, am reușit să fiu pentru soțul meu o influență pozitivă și sănătoasă, prin „puterea exemplului”. Ea funcționează indiferent de exemplu și de vârstă, iar exemplui iertării a fost unul revelator, atât pentru el cât mai ales pentru mine, care doar așa am putut să mă VINDEC și să îmi salvez căsnicia.

Lasa Un Comentariu

avatar
distribuiri